Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2012 16:32 - Звездният Път на Сантяго 5
Автор: bobibozhinova50 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2435 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 11.02.2012 21:06


Продължение от Звездният Път на Сантяго 4.

   Късен следобед стигнахдо град Estella. Обиколих
две хижи и места няма. В третата се настаних. Хижа на някакъв клуб. Стопаните-немци, учтиви, внимателни. Докато ти оформят документа и те регистрират, пиеш почерпка - студена вода, сок, безалкохолно или кафе. После ти помогнат за внасяне на багажа и те настаняват. Стаите-спални по 30 двойки легла едно върху друго. Сервизните помещения чисти.

image

   Естея е малък град на Област Навара. Още от XV век е известен , като Красивата Естея. И до днес си останал верен на това определение, чрез римските и готически постройки, красиви домове, църкви, манастири, мостове, тесни улички. Града е спечелил прозвището Толедо на север.    Град от Средновековието, основан специално за преминаващите поклонници през 1090 г. от Санчо Рамирез, крал на Памплона и Арагон.

image



image

Правдиво звучи фразата Естея - град с добър хляб, отлично вино, много месо и риба и всички видове щастие.     През града минава река  Ega. Старинен римски мост (Puente Picudo) свързва двата бряга. В тихите води на реката от моста съзрях плаващи патици с малките си, необезпокоявани от никой. И от целият град лъха спокойствие и сигурност. По огромни, вити каменни стълби стигнах до една църква. Полазиха ме тръпки при вида от пейзажа на  скалисто възвишение върху което е стъпила другата църква Сан Педро. Загадъчна и реална привлича погледа на гостите на града. Като на длан видях част от града и блясъка на залязващото слънце, което за последно се оглеждаше в спокойните води на реката. Тук е специално построена Capilla de San Jorge-Параклис на Свети Георги датираща от ХV век. Чудесна скулптура на светеца на кон и с копие в ръка убива змея се откроява в централната арка, а от двете му страни в по-малки 4 арки са Сантяго и още трима светии, направени от мозайка-плочки. 
     Утрото на 4 юли в Естея обещава да е дъждовно.
    
Неусетно  без някакви проблеми стигнах до Los Arcos ( 21,5 км.).
    Малко преди Логроньо вдясно имаше в далечината възвишение с рядка и ниска растителност. Интерес представляваха някакви къщички врязани в самия хълм с отвори за вход.

image

       Към 14 часа вече добре уморена бях в Логроньо. В първата хижа при самото влизане в града, нямаше места. От нея ми дадоха карта с очертано направление за друга хижа. В нея няма пристигнали поклонници. Аз съм първата. Мисля, че умишлено ме насочиха към нея. Докато я намеря, доста пообикалях. Още повече уморена гледах възможно най-бързо да се настанявам и пропуснах да се огледам за информация. Като за частна хижа платих 10,50 евро за спане, 1 евро за колелото. Твърдо подчертавам, че тази хижа с нищо не превъзхождаше обществените.     След като се окъпах и легнах да почивам помолих за одеяло. Собственичката ми каза, че трябва да заплатя 3 евро за ползване, защото ги перяла след всяка употреба. И така нервно го каза, че я зяпнах от изненада. Избълва поток от думи, които не разбрах напълно, но по смисъл, че като чужденци сме, не знам какво си? Докато преди това ми оформяше регистрацията тя не разбра, че разбирам испански. Аз отказах одеялото, но и казах с въпрос, къде са и опраните одеяла от вчера. На свой ред сега тя ме зяпна, защото разбра намека.     През нощта, когато спяхме ( бяхме не повече от 10 човека) се събудихме от голям скандал. Какво е станало не знам, но собственичката така се караше в спалнята с един испанец, че той си грабна раницата и излезе. Мястото на тази жена, определено не е там.    Починах малко и излязох да разгледам града. Влязох в спортен магазин и си купих за 98 евро спален чувал, който се прибира в торбичка и е с големина един хляб. Той ще ми е нужен за целия път. Пъхам се в него и не ми е нужен нито чаршаф, нито одеяло. Харесах си и едно яке-ветровейка с качулка и козирка. Материята не пропуска вода, запазва от вятър и в същото време отвътре подсушава. Цената му е 104 евро без промоцията и не съжалявам. По-практично е от дъждобрана - и за дъжд, и за вятър. Като го сгъна, навия и наблъскам в торбичката му е по обем малко по-голям от двата ми юмрука.    Логроньо e много красив град от Средновековието. Той е столица на провинция La Rioja. Известен е с производството на вино Rioja.

image

image

image

image
           image

    Катедралата Санта Мария е храм от XII век и претърпява много изменение вследствие ремонти. Кулите-близнаци са построени през XVIII век. Разпятието е боядисвано от Микеланджело. Като културна потребност води началото си от 18 септември 1866 г.      Църква Сантяго е храм от XII век, стил католически царе. През XVII век придобива сегашния си вид с добавяне на фасадата бароков гарниран с фигурата на Сантяго Матаморос.      Църквата е с размери 42/15 м., а кулата е висока 40 м.      Rio Ebro ( Река Ебро ) е красива река, най- голямата в Испания, която има обща дължина 930 км. Над реката в района на Логроньо има четири големи моста. Интерес представлява Stone Bridge, построен през 1884 г. със сводове и колони, с три кули, всяка от двете страни и една в средата. Мостът Puente de Hierro е сякаш продължение на улица от града с двупосочно платно на шосето и от двете му страни има обезопасени пешеходни пътеки. Третият е прекрасен съвременен мост с висока метална конструкция. Четвъртият мост е пешеходен.
  Следва – Звездният Път на Сантяго 6.

 




Тагове:   Estella,   camino de santiago,   logro241o,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bobibozhinova50
Категория: Туризъм
Прочетен: 95314
Постинги: 20
Коментари: 55
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930